tiistai 26. maaliskuuta 2013

Päihdemutsit, raskaana ja rappiolla ?

 
 
Tartun nyt aiheeseen joka saa mut näkemään enemmän punaista kuin mikään
asia mies muistiin. Päihteitä käyttävät äidit, niin raskaana olevat kuin lapsien silmien edessä.
Tää on asia mitä tuskin koskaan tulen ymmärtämään, oli kyse sitten alkoholista, lääkkeistä,
huumeista tai vaikka "vaan" tupakasta. Tän postauksen tarkoitus ei ole missään nimessä loukata
ketään, mutta jos joku tuntee piston sydämmessään niin se on mun mielestä ihan oikein jos on aihetta.
 
Ensimmäisellä neuvola käynnillä sain täytettäväkseni kyselyn jossa käytiin läpi raskauden edeltävän vuoden päihteiden käyttöä. Vastasin kyselyyn täysin rehellisesti, ja ylitin nämä "riskipisteet", näiden pisteiden ylittämiseen ei tosissaan paljon tarvita. Tämä tarkoitti myös siis sitä että edessä oli HAL-lääkäri (HAL - huumeet, alkoholi, lääkket) käynti, jonka koin todella nöyryyttäväksi, sillä minulle tuli olo että tämän kyselyn perusteella minulle lyötiin heti "alkkis mutsi"-leima otsaan. Nämä tunteet olivat varmasti luonnollisia sillä ikinä mikään päihde ei ole ollut minulle ongelma, ja näin tämä lääkärikin totesi tällä käynnillä. Lääkäri myös sanoi että näille HAL käynneille joutuvat useimmiten nämä "ei ongelma"-tapaukset, koska oikeasti päihteitä käyttävät odottajat valehtelevat kyselyn vastukset ja eivät siis jää kiinni. Marraskuussa kun tuo ensimmäinen neuvola oli, olimme Nikon kanssa olleet yhdessä noin puolisen vuotta ja alkoholin käyttöni oli vähentynyt hyvin radikaalisti jo ennen plussausta. Ennen kun aloimme seurustella vietin tyttökavereideni kanssa melko villiä sinkkuelämää, lähes joka viikonloppu juhlittiin eli alkoholi kuului myös asiaan. Alkoholin lisäksi kului myös tupakkaa, tämän kertominen julkisesti on minulle jotenkin todella noloa. Vaikka ennen raskautta tupakoinkin melko vakituisesti, se on aina ollu mielestäni etenkin naisella hyvin ällöttävä tapa ja olen sitä salaillut läheisiltäni aina. Koskaan en ole esimerkiksi äitini nähden polttanut.
 
 
 
 
Minulle on aina ollut täysin selvää että päihteiden käyttö loppuu täysin seinään kun rupean
odottamaan lasta, ja näin kävikin. Viimeisen tupakan poltin plussausta edeltävänä iltana,
ja plussan jälkeen minulla ei ole tullut pieneen mieleenkään kärytellä yhtäkään savuketta.
Minulla tosin on varmaan käynyt myös ns. hyvä tuuri etten ole kärsinyt mistään vieroitusoireista.
Itselläkin siis kun on tupakan kanssa historia niin en jotenkin osaa silti käsittää miten osa äideistä
ei vaan "pysty" lopettamaan tupakointia edes raskauden ajaksi. Ymmärrän sen välinpitämättömyyden
omaa terveyttä kohtaan, mutta miten pystyy sivuttamaan ne kaikki kauheat asiat mitä tupakointi
voi tehdä pienelle uudelle elämän alulle joka masussa kasvaa ? Se ei vaan mene mun tajuntaan.
Liviltä tuli viime vuoden puolella hyvä britti dokumentti sarja - Raskaana ja rappiolla, siinä
käsiteltiin joka jaksossa tupakoivia, alkoholia käyttäviä ja ylipainoisia roskaruokaa mättäviä
äitejä ja heidän tarinoitaan. Teki usein hyvin pahaa katsoa tuota ohjelmaa, tosin Briteissä
tämä "valistus" esimerkiksi tupakoinnin vaaroista on ihan lastenkengissä verrattuna Suomeen.
Yhdessä jaksossa näytettiin esimerkiksi miten vauva sätkii vimmatusti masussa kun äiti polttaa
tupakkaa, vauvan hapen saanti vähenee hyvin radikaalisti, kuin nyrkillä puristaisi napanuoraa.
Tottakai tupakoinnin lopettaminen voi olla todella todella vaikeaa, etenkin jos on monia vuosia
jo tuprutellut, mutta loppu peleissä olen sitä mieltä että se on vain asenteesta kiinni ja luonteen
lujuudella pääsee tässäkin asiassa pitkälle.


 
 
Alkoholille minulla on raskauden aikana nollatoleranssi. Jouluna ja uutena vuotena nautin
pari lasia alkoholitonta viiniä. Tässä asiassa minulla ei heru kyllä minkäänlaista sympatiaa
juopotteleville odottaville äideille. Ja samaa mieltä olen myös lapsien silmien alla ryyppäämisestä,
en halua että oma lapseni joutuu ikinä katsomaan vierestä kun äiti tai isi on "vähän huppelissa".
 
 
 
 
Päihteiden käyttö ylipäätään raskaana, on mun päässä yksi itsekkäimmistä teoista
mitä odottava äiti voi tehdä. Jo pienikin käyttö luo mielettömiä riskejä mahassa kasvavan
vauvan kehitykselle. Tämä ei ole pelkästään mun mielipide vaan karu fakta.
 
Raskauden jälkeen aion jatkaa savutonta elämää, samoin alkoholi pysyy myös poissa
suurimmalti osin. Toki viikonloppuisin voi rentoutua viinilasillisella ja joskus tulevaisuudessa
kun lähtee tuulettumaan ilman lasta/lapsia voi ottaakkin useamman lasin, mutta humalahakuinen
biletys on nyt mennyttä elämää, ja hyvä niin.
 
Painotan vielä että, tarkoitukseni ei ole ketään kirjoituksellani loukata ja pahoittelen jos jota kuta loukkasin. Nämä ovat minun mielipiteitäni eikä hyökkäys ketään kohtaan. Tää on ollut vain asia mistä olen halunnut purkautua jo pitkään, sillä tää aihe tosissaan pistää mut kiehumaan.
Ja tuskin olen ainoa ?
 
Anyway, jos lukijoista löytyy näiden asioiden kanssa painivia odottajia,
haluan vain toivottaa tsemppiä ! ♥ Koska se vähentäminen ja lopettamisen
yrittäminenkin on jo paljon parempi asia kuin se että jatkaisi vain samaa rataa.
 
Essi
 
 Kuvat, www.google.fi 


39 kommenttia:

 1. Mulla kans ne pisteet ylitti rajat. Mutta olinkin täyttänyt alle vuosi sitten 18 silloin kun tein sen testin, joten se selittää vähän asiaa :) Mä poltin viimesen tupakkani samana päivänä kun tein plussan ja plussa tehtiinkin illalla eikä aamulla meillä :D Enkä sen jälkee kyllä oo polttanu eikä oo tehnyt mielikään :) Poltin vielä aika reippaasti tupakkaa ennen plussaa :S Alkoholia en oo juonu ollenkaa plussan jälkeen enkä aiokkaan. Oli muuten kiva kun otit tän puheeksi. Mua ärsyttää myös raskaana olevat jotka tupakoi. Näitä näkee enemmän mitä uskois! Yhtä ällöä on se että tupruttelee vaunuja työntäessä xC

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja tosissaan kun niiden pisteiden ylittämiseen ei edes paljon tarvita, melkein riittää että juhlii pari kertaa kuussa ja on joskus jotain "hölmöilly" humala päissään..

   Samaa mieltä myös tuosta vaunuja työntävistä röökimammoista, hyi olkoon ! :/

   Poista
 2. Oon täsmälleen samaa mieltä !! Mun elämään ei alkoholi oo kuulunu koska oon alkoholin kanssa joutunut pienenä elämään ja siksi se jätti mulle traumat :/ hyvä postaus !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävää että alkoholi on jättänyt suhun nuorempana jälkiä :/ mutta niin alkoholilla on tapana aiheuttaa vain harmeja jos sitä ei osata kohtuudella käyttää..

   Poista
 3. Ihan asiaa ! itse poltan.. mutta olen vähentänyt ihan reippaasti ! alku raskaudessa olin sen kolme kuukautta polttamatta, mutta sitten yhtäkkiä alotin uudestaan, mikä järki ??!!? tyhmä mikä tyhmä...mutta kovasti koitan lopettaa... tiedän että on tyhmää polttaa raskaana... :ss

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta Susanna, se on pääasia että yrität ! :) ja se että oot jo kerran pystyny siihen niin varmasti antaa uskoa siihen että joskus siitä pääsee eroon kokonaan ! tsemppiä <3

   Poista
 4. Ihan koskettava asia juu, mutta rupesin tässä ihmettelemään, että eilisessä postauksessa olitte olleet nikon kanssa yhdessä 10kk, tänään marraskuun neuvolakäynnillä olitte siihen mennessä olleet jo siis 6kk. En tiedä oonko väärässä vai enkö osaa vaan laskea mutta jos olette elokuussa ruvenneet seurustelemaan niin... eikös se tee tähän asti joku 7-8 kk? Ihan vaan mietin, en muuta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 3kk sinne tai tänne. Who cares

   Poista
  2. Niin siis ollaan oltu Nikon kanssa kesäkuusta asti yhdessä, oonkos jossain postauksessa sitten vahingossa puhunut elokuusta ? :D hups.

   Poista
 5. Mun mielestä ihminen kyllä pystyy ihan mihin vaan kun vaan tahtoo tarpeeksi, ja mikä olisikaan parempi syy kuin oma lapsi? =) voin entisenä huumeidenkäyttäjänä (subutex & amfetamiini) sanoa että tottakai ne viekkarit on hirveät mutta en halunnut lapseni niistä synnyttyään kärsivän joten tein sen mieluummin itse kuultuani raskaudesta. Sama juttu myös tupakan kanssa, siinä sivussa se meni. Ehkä siksi mun on vaikea ymmärtää miten joku ei muka pysty, vaikka ihmiset onkin kovin erilaisia... Sain muuten paljon apuja raskaana ollessani juurikin tuolta hal-poliklinikalta ja koin että mua kunnioitettiin ja ymmärrettiin koko hoitojakson ajan ja kannustettiin kun halusin alkaa laittaa muutenkin elämää järjestykseen (esim. duunipaikan saaminen). =) vauva voi olla huumeita käyttävälle naiselle myös suuri mahdollisuus niin kuin mulle oli, ja tänä päivänä olen kuin kuka tahansa muu nuori nainen/äiti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, omassa arvomaailmassa oma lapsi menee kaiken edelle. Ihana kuulla että siellä on päästy noinkin vahvoista aineista eroon, sulla selkeesti on sitä luonteen lujuutta ja asennetta. :)

   On hienoa että meillä Suomessa puututaan päihteiden käyttöön raskausaikana, ja tuo HAL-klinikka on mahtava juttu. Ikävää tosiaan vain se että vain pieni osa näistä ongelma tapauksista pääsee hoitoon juuri sen takia kun eivät jää näissä kyselyissä kiinni. Sinun tapaus kuitenkin todistaa sen että toimiva systeemi jos hoitoon pääsee :)

   Ihanaa että jaoit kokemuksesi vaikka rankaltahan tuo kuulostaa, kiitos ! Ihanaa kevään jatkoa :)

   Poista
 6. Hyvä teksti! Mulla ennen raskautta ei ollut muutenkaan tapana nauttia alkoholia kuin ehkä noin kerran 2-3 kuukaudessa, eli olemattoman vähän ja silloinkin harvemmin humalaan asti join, joten alkoholin jättäminen pois plussatessa oli hyvin helppoa. Tupakoin kyllä ennen raskautta ja tupakoinnin lopetin muistaakseni viikon sisään plussauksesta(tosin alkuraskauden pahoinvointiki oli semmosta että ei paljo tupakkia mieli tehny). Sen jälkeen pari kertaa olen jämät polttanut "vitutuksessa", mutta koska lopettamisen jälkeen tupakka maistuu polttamattomuuden jälkeen aina ihan kamalalle, taisi ne vitutussavut jäädä siihen että yhdet henkoset otin ja totesin että hyi helkatti. Toki edelleen joskus vitutuksessa tulee olo että prkl jos nyt polttais, mutta aina se jää pelkän ajatuksen tasolle vain, koskaan ei varsinaisesti ees tule mieleen oikeasti tupakkia polttaa vaikka vituttaiski. Mulla ei nikotiinin tuskia lopettamisesta ees tullut, mulle se tupakointi ennemmin oli vaan pelkkä tapa.
  Ja aion kyllä olla polttamatta tulevaisuudessakin, kerran nyt pääsi tupakista eroon niin en kyllä enää halua ees aloittaa sitä :D
  Ihan totta tuo, että siitä tupakasta kyllä pääsee eroon jos vaan kehtaa yrittää. Tiedän yhden äidin, jolla on neljä lasta. Kolmessa raskaudessa on polttanut, yhdessä ei. Tuo lapsi, jonka aikaan ei polttanu, on terve, ei ole mitään sairauksia/ongelmia tms. Kolmella muulla on sit allergiaa, ad/hd:ta, astmaa yms... Aika varmasti tupakoinnista.
  Niin ja sit yks tuttu poltti ja joi koko raskauden ajan, lapsi synty sitte yli kk etuajassa ja hänellä ilm. on nyt jotakin häiriöitä kehityksessä...

  Ja samaa mieltä olen tuosta, että lasten nähden ei pitäs alkoholia käyttää. Itse olen kärsinyt lapsuuden alkoholisti-isästä, joten tiedän että se on ihan kamalaa kattoa ku vanhempi juo.
  Muutenkin varmasti itellä jatkossa jää alkoholi pois, osaan olla hyvin ilmankin :) ehkä joskus joku saunakalja silloin tällöin tyttöjenillassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että sielläkin on päästy eroon tupakasta :) No tuossa sun tutun tapauksessahan on lähes varmuudella selvää mitä se tupakka aiheuttaa masuasukeille.. Varmasti tätä äitiä harmittaa kun näkee sen positiivisen vaikutuksen viimeisen lapsen kohdalla jolla näitä oireita ei ole verraten lapsiin joiden odotus aikana on poltellut..

   Poista
 7. Raskaudenaikaisesta alkoholin käytöstä samaa mieltä, ja "tietysti" myös kovempien huumeiden. Tupakoin eka raskauden ja en kyllä osaa kertoa, että miten sitä ei saanut kitkettyä... Tässä odotuksessa lopetin, mutta vieläkään en uskalla vannoa, etteikö etenkin taas uhmaikäisen kanssa ollessa sitä ratkeaisi..

  Mutta mitä tulee alkoholinkäyttöön, niin mä kyllä käyn edelleenkin "elämän salliessa" ihan kunnon rellestysreissuilla muutaman kerran vuodessa. Lapsen edessä en ole koskaan "pienessä hiprakassa" ollut, enkä varmaan siihen kykeniskään, mutta lapsen silmissä se pahin on ehkä se kahdesta sidusta tuleva haju ja pikkupromilletkin ihan yhtä paha kuin se hetki, että tuntee olonsa tipsyksi. Täysin korkkia kiinni mä en ole kokenut tarpeelliseksi, koska vanhempi on tässäkin asiassa (toivottavasti) parempi esimerkki kuin ikätoverit.

  Tää ei siis ollut kritiikki sun tekstiä kohtaan, vaan oon iloinen, että oot tän blogipätkän kirjoittanut ja julkaissut! Toivottavasti monella nuoremmalla lukijalla se aiheuttaa ajatuksia myös! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti samalla asenteella suhtaudun tuohon alkoholin käyttöön lapsen kanssa kuin sinä. Totaalikieltäytyjäksi en tosissaan meinannut alkaa :D ja varmasti tuulettumaan on päästävä pari-kolme kertaa vuodessa.. mutta juuri se että lapsi törkätään 1-2kertaa kuukaudessa hoitoon yökylään rellestyksen takia on mun mielestä aika karmivaa :/ tälläisiä tapauksiakin tiedän..

   Kritiikkinä en tätä ottanutkaan, ihana kuulla muiden mielipiteitä ja kokemuksia :)

   Poista
 8. Samaa mieltä!Toi raskaana ja rappiolla sarja oli kyl raskasta katottavaa ainakin itelleni.. En ymmärrän miten joku pystyi niin tekemään :/

  VastaaPoista
 9. Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Itsekin poltin ennen raskautta, mutta lopetin heti tultuani raskaaksi. Yhtään tupakkaa en polttanut enkä edes lasillista viiniä juonut raskausaikana. Vauvan syntymän jälkeen olen kotona saattanut silloin tällöin juoda lasin viiniä illalla tai saunalonkeron, mutta siihen se on aina jäänyt. En voi käsittää, miten jotkut voivat juoda runsaasti alkoholia lasten nähden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, humalainen aikuinen ei ole mielestäni sopivaa nähtävää pienelle, saati sitten että kyseessä on oma äiti tai isä.

   Poista
 10. Itse en ole koskaan tupakoinut ja alkoholia en ole nauttinut tippaakaan raskauden aikana, vaikka välillä tekiskin mieli maistaa esim. pieni lasi viiniä, mutta mieluumin pysyn ilman, koska lapsen terveys menee kaiken edelle. Enkä myöskään halua, että sitä alkoholia nautitaan jatkossakaan missään nimessä lasten nähden, varsinkaan humalahakuisesti. Mutta siis, erittäin hyvän tekstin olet kirjoittanut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, sen viinilasillisen ehtii nauttia raskauden jälkeenkin. Nyt tosissaan puhutaan vain 9kk elämästä jolloin sitä ei saa nauttia :)

   Poista
 11. Sinulla on kyllä kiva blogi ja itsellä on laskettu aika 11.6 elikkä aika samoihin aikoihin ;) Ihanan rehellinen teksti kaikessa karmeudessaan.. Itse olen samoilla ajatuksilla kuin sinä. Olen nähnyt paljon korvaushoidossa raskaana olevia (eli päihdeäitejä ja isijä jotka saa laillisesti huumetta, huumeena minä sitä niiden lääkettä pidän!!) ja ne polttavat tupakkaa ja juovat sokerilimsoja.. oikeen pahaa tekee katella sitä touhua! Mutta kai sekin sitten parempi kuin maha pystyssä kaduilla likaisilla neuloilla tökkimässä itseään.. näitäkin on! kauheaa :( Itse raitistuin tarkalleen vuosi sitten ja oli elämäni paras päätös! Olen totaali kieltäytyjä alkoholista koska se ei mulle sopinut niin en aio ottaa enää toivottavasti koskaan tipan tippaa. Tupakka loppui heti kun sain tietää raskaudestani. Se oli itsestään selvyys. Jotkut ihmiset ovat vain niin itsekkäitä ja päihteet ohjaavat heidän elämäänsä etteivät pysty lopettamaan edes uuden ihmisen alun vuoksi. Tässä kohtaa pakkohoito pitäisi olla ratkaisu. Myöskään en voi sietää että lapset joutuvat katsomaan omien vanhempiensa viinalla lotraamista!! Siitäpä sitä mallia saadaan... Oma isäni on alkoholisti ja ikuiset arvet on jättänyt. En siedä kyllä minkäänlaista kohtuukäyttöäkään lasten edessä. Mitä järkeä siinä on!! Alkoholi on myrkkyä siinä missä tupakka ja muutkin roippeet.. Olipa hyvä avautua, kiitos ihanasta blogistasi vielä :) Olet kaunis odottava mamma!! Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ja hauskaa että LAt näin lähekkäin :) Voin vain kuvitella kuinka karmeaa katsottavaa tuollainen on.. mutta parempi sekin kun tosiaan että olisivat kadulla ! Ohhoh, siellä on tehty suuri elämän muutos, arvostan ! Ikävää että alkoholilla on ollut niin suuri negatiivinen vaikutus sun elämässä aikaisemmin, mutta harvoin tuolla myrkyllä mitään positiivistä vaikutusta tosissaan on :/

   Kiitos ihanista kommenteista, nää piristää aina mielettömästi ja on ihanaa että teitä anonyymejä lukijoitakin riittä ja tykkäätte ! Ihanaa kevään jatkoa sinne <3

   Poista
 12. Haluan ottaa esiin sellaisen karun faktan jonka sattuu vain harvat (hoitohenkilökunnasta) tietämään. Eli jos tuleva äiti polttaa runsaasti tupakkaa ennen raskautta ja siis tämä tarkoittaa todella runsaasti väh. aski päivässä ja sitten kun saa tiedon että on raskaana ja lopettaa kun seinään kaikki terva mitä äidissä on valuu suoraan vauvaan.. Että en suosittele kenellekkään tulevalle äidille lopettaa täysin seinään (siis jos olet huolella tuprutellu) vaan vähentämään ja lopulta lopettamaan. Tälläisessä tervan valumisesta vauvaan on suuri riski niin keskenmenoille kuin sitten vauvan sairauksille.
  Ja sitten ihan pikku huomio en ole tuleva äiti eikä minulla ole lapsia kyllä olen hoitohenkilökuntaa ja niin en itse polta enkä paheksu ketään joka polttaa.. ja jos olet ollut satunnainen tupruttelija tai olet polttanut päivittäin muutamia/10 tupakkaa ei hätää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää tosiaan oli mulle ainakin ihan uus juttu.. mutta ite en tosiaan ihan noin runsaasti ole ikinä polttanut, arkena 0-10tupakkaa päivästä riippuen ja viihteellä ollessa vähän runsaammin !

   Toivottavasti tälläistä asiaa käydään neuvolassa läpi äitien kohdalla joilla tuo tupakointi on ollu noin valtavaa.

   Poista
 13. Kaikki postaukset lukeneena ja blogiin täysin koukkuun jääneenä, olen niiiiin onnellinen, että otit tämän asian esille, sillä en voisi olla enempää kanssasi samaa mieltä!
  Ylistyspuhetta tästä ihanasta blogista voisin jatkaa ihan loputtomiin asti, mutta kiteytetään se nyt niin, että ihanasti kirjoitat ja jokainen postaus on mielenkiintoinen, vaikka baby ei ihan lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuulu vielä.
  Ehkäpä uskallan joku kerta tulla kiittämään blogista ihan vaikka kaupungilla törmätessä ;) Tsemppiä loppuraskauteen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tästä ihanan positiivisestä kommentista, huippua että olet viihtynyt blogini parissa ja toivottavasti jatkossakin :)

   Jos kaupungilla satut bongaamaan niin rohkeasti hihasta kiinni vaan ja moikkaamaan ! Kiitos <3 tsemppiä varmasti tarvitaan loppu ajalle !!

   Poista
 14. Sinua odottaa haaste blogissani :)

  http://piukat-paikat.blogspot.fi/2013/03/haaste.html

  VastaaPoista
 15. Mä olen aivan samaa mieltä..ja äää mua suunnattomasti ärsyttää että miksi täytyy polttaa,juoda,käyttää huumeita tai tehä muuta missä voi olla riski lapselle! koska kovin montaa kertaa tuskin ``joutuu`` sen 9kk olla ilman vaikka sitä tupakkaa tai alkoholia..niin sen aikaa ei ole kauheata olla ilman..tuprutelkoon raskauden jälkeen jos huvittaa tai juokoon sitä alkoholia (kohtuudella) sitten kun on sen aika!äää kun alkaa sappi kiehua kun ajattelen lasten edessä polttavia tai odottavia äitejä jotka vetää röökiä samaan tahtiin kun ennenkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä sellanen aihe mikä saa monen monen ihmisen veren kiehumaan.. Mä en löydä yhtäkään hyvää syytä jos ei edes yritä vähentää/lopettaa lapsensa takia noita haitallisten aineiden käyttöä.. niin itsekästä !! mutta ikävä kyllä tällä maapalolla meitä löytyy aika monenlaiseen junaan..

   Poista
 16. Täällä kans yksi täysin samaa mieltä kanssasi oleva. On todella,todella itsekästä odottavalta äidiltä käyttää päihteitä. Todella surullista, miten joidenkin ajatusmaailmaan ei mahdu se, että mitä se oikeasti lapselle tekee. Typerää edes väittää, että ei tiedä riskejä.. Ne aivan varmasti tietää jokainen, viimestäänkin siinä vaiheessa, kun ollaan oltu lääkärin vastaanotolla ensimäisiä kertoja raskauden aikana.
  Toinen asia on myös se, miten äidit käyttävät päihteitä lapsen saatuaan. Esimerkiksi äidit, jotka vaunuja työntäessä polttavat...todella ruma näky.
  Tai äidit, jotka huitelevat baarissa monta kertaa kuukaudessa, ilman huolenhäivää. Juovat lärvit ja krapulaisena seuraavana päivänä hakevat lapsensa hoidosta.. Tiedän muutaman tapauksen ja sivusta seuraavana näen sen hyvin raukkamaisena..ja todella surullisena asiana.
  En voisi ikinä kuvitellakkaan jättäväni lastani joka toinen viikonloppu vanhemmilleni hoitoon, jotta itse pääsisin juhlimaan. Tottakai joskus saa ja pitääkin tuulettua, mutta kohtuus kaikella. Ei ole mitään niin surullista ja reppanaa näkyä, kuin humalainen äiti baarissa notkumassa baaritiskillä ja roikkumassa miesten perässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, Suomessa neuvoloissa tuo päihdevalistus on sen verran hyvällä tasolla etten itsekkään jaksa uskoa että joku ei tietäisi näitä käytön vaaroja. Jos joku niin väittää niin sanon suoraan että paska puhetta !!! ähh kun tää vaan pistää kerta kerran jälkeen verenpaineet nousemaan... ja noi bilettäjä-äidit ! tai isät.. ihan oikeesti, halooo ?? Lapsen kuuluu viettää aikaa omien vanhempien kanssa eikä esim. isovanhempien hoivissa joka toinen viikonloppu.. en käsitä näitä vanhempia jotka pistävät biletyksen lapsen edelle, huhhuh. itsekkin pari vastaavaa tapausta tiedän enkä voisi omalle kohdalle tälläistä tyyliä kuvitellakkaan..

   Poista
 17. Postauksesi sävy kielii siitä, ettet ole koskaan edes keskutellutkaan päihteitä käyttävän odottajan kanssa... Jokaikinen päihderiippuvainen raskaana oleva nainen tuntee syyllisyyttä ja häpeää omasta käytöksestään (sairaudestaan!) ja pyrkii lopettamaan päihteiden käytön vähintäänkin juuri vauvan takia - siinä onnistuen tai epäonnistuen. Usko tai älä, niin kyllä ne päihdeongelmaiset äiditkin masuvauvojaan rakastavat, vaikkei se ehkä ulkopuolisen silmään siltä näytä :)
  Että ei ole tämä asia todellakaan niin yksinkertainen, kuin ehkä luulet :) itse odotan ja nollatoleranssi tuli heti, kun raskaudesta kuulin (itselläni ei siis edes päihderiippuvuustaustaa), mutta työni kautta olen työskennellyt päihdeäitien kanssa (olen terveydenhoitaja) ja uskoisin, että sinunkin asenteesi muuttuisi, jos joskus olisit esim. Avopalvelu Ainon tapaamisessa kärpäsenä katossa :)

  Hienoa, että asia herättää tunteita, sillä niin sen kuuluukin. Ja todella hienoa, että olet itse lopettanut tupakoinnin ja päättänyt pysyä savuttomana vauvan syntymän jälkeenkin! Tsemppiä sinulle siihen ja kaikkea hyvää odotukseesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olen ollut tekemisissä esim. tupakoivien äitien kanssa. Ja kyllä sen tiedostan että he potevat paljonkin tunnon tuskia ja lopettaminen ei ole mikään yksinkertainen juttu. Yksinkertaiseksi asiaksi en tätä ole väittänytkään, vaan tosissaan ihan omia mielipiteitä :) ..itseäni en päihdeRIIPPUVAISEKSI laske, mutta tosissaan kun itselle tupakan polton lopettaminen oli suht helppoa vaikka sitä harrastinkin monta vuotta niin mun päähän ei vain mahdu se että OMA lapsi altistetaan näille myrkyille. Tää herättää tunteita tosi paljon ja niin kuuluukin, eikä asia tosissaan ole niin mustavalkoinen mitä tekstini ehkä kielii.

   Kiitos tsemppauksesta, sitä varmasti tarvitaan :)

   Poista
 18. Ajatuksia herättävä aloitus sinulla. Olen neuvolaterveydenhoitaja ja jokaisella ensikäynnillä käymme läpi mainitsemasi päihdekyselyn. Riskipisteet eivät ole meidän neuvolahenkilökunnan tapa kiusata teitä odottajia, vaan pohjaavat tukimustietoon. "Helposti" saa audit-pisteitä yli 7, jos on ollut "normaalia reipasta nuoren naisen alkoholinkäyttöä ennen raskautta". Hienoa, että sinulla on ollut helppo päättää päihteettömästä raskaudesta. Ja olethan yhteiskunnan varoin päässyt myös erikoislääkärin arvioon.
  Oletko koskaan tullut ajatelleeksi parisuhteenne kestoa ennen vauvan alulle saattamista? Jos olisin sinun terkkasi, ottaisin sen kyllä puheeksi jossain vaiheessa. Vauvoja toki syntyy parisuhteen missä vaiheessa vaan (joskus ihan ilmankin :), mutta kannattaa varmaan jossain kohtaa pysähtyä miettimään aikuisten oikeasti teidän keskinäisen suhteenne arvoja. Miten osaatte keskustella? Entä riidellä ja sopia? Millaista vanhemmuutta haluatte lapsellenne? Miten talous kestää? Urahaaveet? Kun vanhemmilla on hyvä keskenään, silloin myös lapsi voi hyvin.
  JA VIELÄ TIEDOKSI JOLLEKIN, JOKA SELITTI, ETTÄ "TERVA VALUU VAUVAAN" JOS LOPETTAA RUNSAAN TUPAKOINNIN KERRALLA... Juuri tällaisten täysin tuulesta temmattujen mielipiteiden takia ei kannata uskoa, mitä netissä lukee. Tupakoinnin lopettaminen on AINA parempi vaihtoehto sikiölle. Piste.
  Onnellista odotusta kaikille blogin lukijoille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tälläisen käsityksen sain myös omalta neukkutädiltä, että tosissaan nuorilla äideillä tuo on yleistä ylittää nuo rajat. Ja hyvähän se vain on että näistä asioista
   huolehditaan meillä neuvoiloissa.

   Tottakai sitä on tullut mietittyä, tosin raskaus ei meillä ollut "suunniteltu". Eli onnellinen vahinko jos näin voi sanoa. Asiaa on myös käsitelty neuvolassa ja olemme Nikon kanssa täytelleet voimavara-kyselyitä jne.. Minä näen asian tällä hetkellä niin että vauva tulee hyvään saumaan, meillä on terve, tuore ja onnellinen parisuhde missä kaikki on kohdallaan, asioista keskustellaan, ei riidellä. Tulevaisuuden suunnitelmatkin on suhteellisen selvät. Nimenomaan, olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä että lapsen on hyvä olla kun isillä ja äidilläkin on. :)

   Poista
 19. Tämä oli kuin minun tekstiä. Olen aivan samaa mieltä ja itsekin lopetin tupakoinnin samointein eikä edes tehmyt tiukkaa. En ymmärrä niitä jotka eivät PYSTY. Itsekkäitä.

  VastaaPoista
 20. Plus tupakoivat raskaana olevat selittävät, että lääkärikin neuvoi mielummin tupakoivan kun täytyy mielummin kuin asiasta ressaisi. Että se stressi on pahempaa lapselle kun se yks kaks tupakka.Paskat sanon minä. Itsekkyyttä se on.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3