tiistai 22. lokakuuta 2013

Ensilusikallisia

 
Täysimetys on loppunut. Lisämaitoa menee iltaisin kun neiti syö tissit tyhjäksi ja kitisee vielä nälkää. Kaikkeni tein että maito riittäisi sinne 6kuukauden ikään pelkästään, mutta nyt en voi sanoa muuta kun että no can do. Takki on melkoisen tyhjä tän asian osalta ja olen aika surullinen kun näin kävi. Mutta täytyy yrittää olla tyytyväinen edes tähän lähes 4kuukauteen mitä pystyin täysimettämään, sillä se oli paljon enemmän mitä osasin edes odottaa.
 
3kk-neuvolassa puhuttiin Milan kovasta puklailusta ja viikko sitten tiistaina neuvolatäti soitti että neuvolalääkäri oli tullut siihen tulokseen että Milalla voi olla jopa refluksi. Toimenpide vaihtoehtoja annettiin kaksi, joko otetaan Caviscon käyttöön tai aloitellaan pikkuhiljaa kiinteitä jos se auttaisi vähentämään puklujen määrää. Taistelin tämänkin asian kanssa sunnuntaihin asti, kunnes annoin periksi ja marssin kauppaan ostamaan bataattia...
 
MEILLÄ ON ALOITETTU KIINTEÄT !
 
 
Nyt ollaan kolme päivää maisteltu bataattisosetta, ja voi että neiti tykkää ! Ensinnäkin Mila syö kuin vanha tekijä, on hirmu kiinnostunut ruoasta, hymyilee kuin aurinko ruokaillessaan ja aukoo suuta heti lusikan nähdessään. Eli selkeästi hyvä aika aloitella näitä sosehommia kun neiti näyttää selkeästi olevan siihen valmis. Mikä parasta pulauttelu on kuin onkin hieman vähentynyt, ei toki loppunut kokonaan. Jos tuo painokin nyt lähtisi nousemaan tämän uuden jännitävän asian myötä ?
 
Olen kyllä ihan tyytyväinen tähän päätöksen ja yritän lopettaa itseni soimaamisen. Täysimetys ei kestänyt ihan niin pitkään kun toivoin, mutta syyt mitkä siihen johti eivät olleet musta riippuvaisia. Lääkärin kehotuksen myötä meillä mennään nyt näin, uusia makuja maistellaan ja suurimmaksi osaksi Mila kuitenkin vielä syö tissiä, mikä on mulle pääasia.
 
Soseet aion tehdä mahdollisuuksien mukaan aina itse, paljon edullisempaa ja kätevämpää. Isomman satsin saa tehtyä helposti kerralla ja pakastettua jääpalamuotteihin. On sitten kätevästi annoksetkin jo valmiina. Niin helppoa !
 
 
 
 
Minkä ikäsinä teillä muilla on aloiteltu maistelemaan kiinteitä ? Mitkä maut on olleet parhaita näin alkuvaiheessa ? Jotain kikkakolmosia näihin soseiluihin tälläiselle vasta-alkajalle ?
 
 
 
 
 
 
 


30 kommenttia:

 1. Eikä toi tokavika kuva Milasta, ihana ilme :'D ♥

  VastaaPoista
 2. Ihan suotta soimaat itseäsi, juuri tuo että Mila on niin kiinnostunut ruoasta kertoo että se oli hyvä aloittaa ne kiinteät. Ja vielä jos puklailukin vähenee niin vauvan olokin varmasti paranee! Ja neljä kuukautta on ihan mielettömän hyvin täysimetystä! (T:kateellinen kuukauden osaimettäjä) joten nyt nautit niistä ihanista ilmeistä joita vauvalle tulee uusia herkkuja kokeillessaan! :)

  Ja meillä ainakin herkkuja ovat juuri Bataatti, porkkana ja kukkakaali. Yhdessä ja erikseen. Muutenkin kaikki itsetehdyt uppoaa kuin häkä. Ja kaikki kirpeät hedelmäsoseet on myös namia, esim punaposki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nelli, oot ihana <3 mut jotenkin tosta imetyksestä ja sen onnistumisesta teki itelleen jopa pakkomielteen niin se on kova pala kun se ei mennytkään niin kuin suunnittelin... mut pitää tosiaan olla tyytyväinen tähän vähän vajaaseen 4kuukauteen :)

   Bataatti on kyllä jo nyt ihan neidin tosi iso herkku, saa nähä miten maistuu sit joidenkin hedelmäsoseiden jälkeen :D

   Poista
 3. harmi ettei teillä ole onnistunut täysimetys 6 kk asti, mutta tosiaan pitää olla ylpee että oot voinu imettää ees tänne saakka!:) ja nyt ku rupee kiinteitä lapsi syömään nii ehkä ei tarvii korviketta antaa jos sitten riittääs sun oma maito sekä kiinteet!:) Meillä Atelle ollaan nyt annettu satunnaisesti luumua kun meinaa toi maha toimia välillä huonosti. Porkkanaa maistettiin kerran ja perunaa. Luumu oli parhain noista kaikkista. Porkkana ja peruna ei niin hyviii ollu sitten mut upposivat:D varsinaisesti meillä ei soseita syötellä mutta kun pakkaseen oon niitä valmiiks tehny nii antanut ihan pikkusein maistaa! Mut luulen että ens kuussa meidän on pakko soseet aloitella kun Atella noussu paino nyt kuukauden aikana aina n. 1,5kiloo...ja normaalisti se nousee 600grammaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, joskus käy näin :/ mut tosissaan on se hienoo että edes tänne 4kk pärjättiin mun maidoilla :) Tota luumua mäkin ajattelin seuraavaksi kokeilla..

   Ohhoh siellä on otettu kunnon massakausi tähän alkutalveen :D

   Poista
 4. Meillä kanssa aloitettiin tuossa 4kk iässä maistelemaan kiinteitä. Bataatti ei ole mitään suurinta herkkua, mutta porkkana ja kesäkurpitsa ovat ihan ykkösiä! :) Kukkakaalikin nyt meni. Ja hedelmäsoseet menee oikeastaan kaikki, mustikka, persikka ja luumu parhaimpina. Älä turhaan soimaa itseäsi täysimetyksen loppumisesta. Meillä poika on nyt 5kk ja edelleen maistellaan hiljakseltaan, en ole viitsinyt vielä suurentaa määriä, kun haluan kuitenkin imetyksen olevan se tärkein ravinnon lähde. Onnea maisteluun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tota kesäkurpitsaa pitää testata ! en edes hoksannu että siitäkin voi tehä sosetta :D

   Juu kovasti yritän olla sinut nyt tän imettämisen kanssa, mutta kyllä sitä joutuu hetken pureskelemaan kun suunnitelmat menee mönkään :) Kiitos Mari !

   Poista
 5. Meillä tavallaan aloteltiin maistelemaan soseita 5 kk:den iässä, mutta nyt kaksi viikkoa myöhemmin neuvolasta päätettiinkin että ne kannattaisi toistaiseksi vielä jättää pois kun poitsun mahavaivoja tutkitaan (joo meillä epäiltiin refluksia tossa 3 kk:den iässä ja sillä gavisconilla olisi voinut heittää vesilintua lähinnä.) ja edelleen mennään pelkällä rintamaidolla. Ärsyttää hirveästi koska kerrankin olisi ollut itsellä fiilistä niitä soseita syöttää ja innolla niitä teinkin ja nyt ne sit kiellettiin. buu. :(
  Me kuitenkin ehdittiin maistella bataatti, banaani, bataatti-kukkakaali ja tossa äskettäin porkkanaakin vaikka se kuulemma voi olla hirveän allergisoiva tähän aikaan vuodesta. Peruna puolestaan pistää mahan jumiin (kuulemma.) Nyt sitten kun taas päästään soseilemaan niin ajattelin heittää pakastimeen maissisoseen ainakin! Ainut mille poika nyt vähän nyrpisteli nenäänsä oli porkkana, mutta kyllä sekin alas meni ja poika varmaan vain peilasi äitinsä kuvotusilmettä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että miten tylsää :/ toivottavasti pääsette pian taas soseilun makuun ! ja ennen kaikkea toivottavasti jäbän mahavaivat rauhottuu !!

   Hei kiitti vinkistä, sitten jätetään porkkanat vielä kauppaan hetkeksi jos kerran allergisoi herkästi tähän aikaan :)

   Poista
 6. Meillä käytetään refluksiin maidonsakeuttajaa ja cuplatonia ilmavaivoihin. paraa combo ollu meillä. Nyt aloitellaan kans kiinteitä, kukkakaalta jo kokeiltu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en jotenkin jaksa uskoa meidän kohdalla refluksi-diagnoosiin... senkin takia jätettiin vielä toi gaviscon apteekkiin jos nyt nää kiinteet auttais tähän hätään :) Kiva, tsemppiä sinnekkin soseiluun !

   Poista
 7. Ihania kuvia!
  Meillä aloitettiin kiinteiden maistelu 4 kk iässä, koska maito ei vaan riittänyt sen pidemmälle. Mukavaa, että teillä maistelu on alkanut hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, tuo typy on niin kuvauksellinen ;) noniin eli vähän sama homma kun täällä ! joskus näille asioille ei vaan oo mitään tehtävissä vissiin..

   Poista
 8. Meillä aloitettiin soseet 4kk iässä.

  Meillä aloitettiin porkkanasoseella ja mangososeella (mango oli herkkujen herkku ainakin meillä). Porkkanasoseen+ muutkin kasvissoseet tein itse. Hedelmä- ja marjasoseet ostettiin ja ostetaan edelleenkin kaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin meilläkin varmaan mennään että kasvikset ja lihat teen ite, hedelmät sitten pilttinä ! tuo mango on niin herkkua itestäkin ettei ihme että se vauvoillekkin maistuu ;)

   Poista
 9. Me aloteltiin pojan kanssa soseiden syönti vähän vajaa 4kk toiveissa että pulauttelu vähenisi. Alusta asti on ollut kova puklaamaan mutta nyt soseiden alotuksen jälkeen on selvästi vähentynyt vaikka edelleen tietysti tulee ylös :) Ollaan maisteltu bataattia, porkkanaa, päärynää ja luumua. Bataatin ja porkkanan oon tehny ite ja hedelmät ostanu kaupasta, ajattelin tehä sen mitä jaksan :) Imetyksen lisäks soseita syödään 2kertaa päivässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä siis sama homma, ja nyt on kyllä vähentynyt ihan selkeesti puklut :)

   Poista
 10. Itse täysimetin 2,5kk, siitä hyvin nopeesti osittaisimetyksen kautta vaihtu kokonaan korvikkeeseen, maito vaan loppu enkä jaksanut taistella niitä muutamaa onnetonta tippaa mitä enää tihkui vauvan suuhun, tää täysimetyksestä korvikkeeseen välivaihe kesti ehkä vaan 2vko... Ei tuntunu ku pari päivää "oudolta" kun ei enää imettäny, mut itse oon kokenu tuon pullon paljon mukavampana... (johtuu ehkä ku meillä eka oli kokonaan pullolla)... Suotta tuntea pahaa mieltä täysimetyksen lopusta, tiedän että on hankalaa mutta äkkiä se unohtuu, ja mikä ihaninta isäkin pääsee antaa pullosta ruokaa, ja saat vaikka nukkua kokonaisen yön ;) Paitsi että yöimetys pitää yllä parhaiten maidontuotantoa vai miten se oli? No mut siis mun pointti oli et elä pode huonoa omatuntoa... (meillä muuten käänty painokäyrä ihan pystysuoraan ku korvike tuli kuvioihin :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se juurikin on, mutta äitinä sitä on itsellä paha tapa kasata ne odotukset todella korkeelle ja sitten pettymys on suuri jos joku asia ei mene niinkun on ajatellut :D Kiitos kommentistasi, ootte ihania kun tsemppaatte !

   Poista
 11. Uskon, miten pahalta se tuntuu, kun imetys ei onnistukaan toivotulla tavalla. Itselläni imetys takkusi alusta alkaen. Kolme kuukautta yritin lisätä maidon määrää, tuloksetta. Sitten tyttö sai kuumeen 3 kk rokotuksesta ja kieltäytyi syömästä rintaa. (Tätä ennen oli ollut pari viikkoa rintaraivareita, joiden kanssa taisteltiin.) Siihen loppui minun jaksaminen. Osittaisimtyksellä siis mentiin alusta asti ja nyt annan suosiosta pulloa ja rintaa enää vain pari kertaa päivässä/yössä. Eipä tarvi enää miettiä, saako tyttö tarpeeksi maitoa. Muutenkin on olo rentoutunut, kun on antanut itselleen luvan lopettaa yrittämästä. Tyttö täytti pari päivää sitten 4 kk ja neuvolalääkärin jälkeen (huomenna) taidetaan aloitella kiinteät. Tsemppiä sinne ja ole onnellinen, että pystyit täysimettämään näinkin kauan! Osittaisimetyksellä jatkat sitten hyvällä omallatunnolla :)
  -Heljuska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä ! Meilläkin nyt alkanut iltaisin tulemaan noita raivareita, mutta kai nekin tässä helpottuu kun jaksaa sinnitellä :) ja joskus me äiti-ihmiset ollaan turhaan ankaria itsellemme, välillä pitäis ajatella enemmän myös sitä omaa jaksamista ja muistaa se että kyllä sillä korvikkeellakin kasvaa ihan yhtä hienoja lapsia kun äidinmaidollakin ! Kiitos kommentistasi, piristi kummasti :))

   Poista
 12. Löysin tämän sun blogin facebookista.:) Vaikuttaa tosi kivalta, jään seurailemaan!
  Sen verran sanon, että meillä oli tyttö myös kova pulauttelemaan ja vaatteet meni vaihtoon välillä kymmenen kertaa päivässä. Tuo gaviscon aiheutti vaan lisää pulauttelua. Nyt tyttö on jo pian 1,3kk ja tutkitaan maitoallergiaa. Pulauttelu voi johtua sellaisestakin.. Pulauttelu kyllä väheni kiinteiden myötä, jotka aloitettiin 5,5kk ja sitten loppui pikkuhiljaa kokonaan, kun lapsi oli enemmän pystyasennossa. :)

  http://mellamo-blogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna ja lämpimästi tervetuloa matkaan mukaan :)) Hei hyvä että kommentoit, tuo gaviscon muakin mietitytti kovasti ja sen takia en sitä vielä halunnut aloittaa.. ja nyt ainakin tuntuu siltä että noi kiinteät auttaa meidän pulautteluongelmaan :)

   Poista
 13. Mä niin eläydyin tähän ongelmaan, että surullisena tääl jo ääneen totesin, että voi Essiä. :D
  Nyt lakkaat soimaamasta ittees. Neljä kuukautta TÄYSimetystä takana, se on mahtava suoritus mihin moni ei pysty.
  Tosiaan sillä itse niin tähän ongelmaan eläydyin, kun itselläni oli haaveissa, jos ei nyt puolen vuoden, niin ainakin neljän kuukauden täysimetys.
  No kuinkas sitten kävikään.. Rintaraivarit alkoi jo synnärillä, samoin sen päälle rinnalle nukahtaminen. Pojalla oli keltaisuutta ja syöttää tartti olikohan neljän tunnin välein. Niinpä alusta asti totuin imettämisen lisäksi pumppaamaan pulloon, jotta sain pojan syömään. Imetystä kaikkiaan kesti vajaa kaks kuukautta. Täysimetyksestä ei voi edes puhua, koska pumpatun maidon lisäksi sai ekan kahden kuukauden aikana ehkä viisi kertaa myös korviketta.
  Sitten poika vaan hylkäs tissin ristiäisten alla. Ei vaan suostunut enää syömään. Se oli pettymys, samalla helpotus niitten jatkuvien raivareiden takia. Sen verran paljon asiasta itseäni kuitenkin soimasin, että edelleen pumppaan maidon pojalle ja loput annan korviketta, jos ei riitä. Tokikin osa imetyksen hyödyistä jää saamatta näin, mutta omaa omaatuntoani tämä vähentää. Ollaan me äidit vaan hassuja! :D
  Haaveissa olis päästä korvikkeesta kiinteiden myötä eroon. Meidän poika nyt 12 päivän päästä neljä kuukautta. Aloitellaan varmaan niihin aikoihin. Poika meinaan syö nyt kolmatta päivää ihan kamalasti maitoa! Ihmettelen niitä jotka oikeesti pystyy täysimettään puoleen vuoteen.. Onko niiden vauvoilla pienemmät ruokahalut vai istuvatko vallan tissi suussa kaiket päivät?
  Ja sen verran viel tsemppiä, että tärkeintä on, että lapsella on rakastava äiti, joka voi hyvin! Ja jaksaa huolehtia näin ollen lapsestaan parhaalla mahdollisella tavalla.

  VastaaPoista
 14. Meillä aloitettiin soseet eilen, keskiviikkona! :) Ikää pienellä neidillä on reilut 3kk.
  Itse täysimetin vain ensimmäisen kuukauden, jonka jälkeen ollaan menty korvikkeen voimin, joka tosin osottautui paremmaksi vaihtoehdoksi sillä meillä alkoi tuon ekan kuun jälkeen jo maito loppua, sillä muru söi jopa 170 ml annoksia, ja ne olivat mulle liikaa. :D
  Meidän soseilusta lisää täällä; http://llifeoflove.blogspot.fi/2013/10/nuppu-eka-makuni.html :)

  VastaaPoista
 15. Ekat kerrat sosetta oli kyllä hauskoja :D Ne ilmeet ja ällötykset!

  VastaaPoista
 16. Meillä poika melkein 3kk ja viimeisen kuukauden pulautellut tosi paljon. Soittelin neuvolaan Kun itsekin jo ajattelin, että onko tää refluksi, mutta täti sanoi, että liikkuminen voi aiheuttaa pulauttelua. Meidän poika tosiaan lattialla maatessaan viuhtoo hirveästi käsillä ja jaloillaan, jolloin käyttää vatsalihaksiaan. Syönnin jälkeen kun pitää hetken pystyasennossa sylissä/sitterissä, niin pulauttelu on ainakin meillä vähentynyt. :)

  VastaaPoista
 17. Meillä poika tulee nyt maanataina 10kk ja vasta viimeisen 2kk aikana puklailu on vähentynyt lähes olemattomiin. Nyt ei ole koko viikkoon puklannut kertaakaan, ja jos puklaa niin ehkä kerran päivään. olin kyllä jossain vaiheessa kans tosi huolissani että voiko olla normaalia tämmönen. Mulle lääkäri sanoi että vuoden ikään asti on normaalia, jotkut vaan puklaa enemmän ja jotkut ei sitten ollenkaan, on nin yksilöllistä tämäkin :) ja jos ei vauva selvästi kärsi tästä vaivasta niin huoli pois. Refluksitaudistahan on kyse jos vauvaan sattuu kun puklu tulee. Meillä auttoi siis aika tähän vaivaan :)

  VastaaPoista
 18. Muistin että sä kirjotit joskus tästä soseitten alottelusta ja oli pakko tulla ettimään tää postaus. Hitto että oon ollu tyhmä ku oon sauvasekottimen ja vispilän kanssa sotkenu ku kaapissa seisoo upouusi tehosekoitinkin! :D Taidankin siis ens kerralle kokeilla toimiiko soseuttaminen sen kanssa siistimmin/paremmin. :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3