keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Mitä kuuluu unikoululle ?


Vajaa kaksi viikkoa unikoulua takana, viimeiset kaksi yötä nukuttu putkeen ilta kahdeksasta aamu kuuteen jonka jälkeen aamutorkuttu äidin vieressä tunti tai pari. Vihdoin alkaa näkyä tuloksia ja olen enemmän kuin tyytyväinen miten hyvin ollan vedetty ja jaksettu ja kuinka hienosti Mila on alkanut sopeutua uusiin unitapoihin !Ensimmäisenä iltana Mila huusi lähemmäs tunnin, heräsi yöllä pari kertaa ja molemmilla kerroilla protestoi voimakkaasti huomatessaan että yöpalveluita ei enää tipukkaan ja olisi nukahdettava äidin kainlon sijaan uudelleen omaan sänkyyn. Seuravaat yöt helpottuivat pikkuhiljaa tasaisesti, mutta reilu viikko siihen meni että heräily tissin toivossa loppui. Toivottavasti yöt ovat nyt rauhoittuneet pysyvästi.


Ensimmäiset illat ja yöt olivat rankimpia myös meille vanhemmille ja erityisesti minulle. Lapsen lohduton itku on jotain niin raastavaa kuunneltavaa, etenkin kun tietää että sen saisi ihan pienillä jutuilla loppumaan. Mutta minkäs teet, mielessä on kuitenkin pakko pitää se että Mila ei voi kouluikään saakka nukkua meidän vieressä saatika sitten roikkua rinnalla. Jo nyt huomaan haikeudella ajattelevani öitä jolloin sain nostaa pienen viereen rinnalle ja nukkua aamuun asti tuhisevan prinsessan vieressä, ne ajat ovat kuitenkin nyt ohi. En voi uskoa että vauvavuosi on parin viikon päästä täynnä, se meni yhdessä hujauksessa...

Meidän unikoulu tuskin on vielä ohi mutta kerron miten ollaan tähän pisteeseen asti toimittu. Soveltaen ollaan pääsääntöisesti vedetty ilman mitään opaskirjojen unikouluja, kuitenkin johdonmukaisesti. Iltarutiinit hoidetaan säntillisesti niin kuin aina ennenkin, syödään puuro, otetaan hörppy maitoa päälle, iltapesut, yökkäri päälle ja hammaspesun kautta sänkyyn. Sänkyyn typy jää itsekseen hakemaan unta, tosin tämä ei vielä onnistu ilman pientä huutokonserttia mutta esim. eilen Mila rauhottui jo ihan parissa minuutissa ja painoi silmät kiinni. Jos kuitenkaan huuto ei lopu itsekseen mennään huoneeseen, silitellään ja tassutellaan ja uni tulee yleensä hyvin nopeasti. Sama taktiikka pidettiin yöllä, Milaa ei nostettu syliin vaikka huutoa riittäisi, päättäväisesti tassuteltiin ja silitettiin. Aikaisemmin Mila nousi herätessään jatkuvasti seisomaan sängyssä ja neitiä sai laskea makuuasentoon about 10 kertaa ennen kuin tajuttiin että nouseminen ei auta mihinkään, mutta onneksi tuo tapa on myös karsiutunut pois hiljakseen unikoulun aikana.


Jännityksellä odotellaan kuinka yöt tästä jatkuvat, toivottavasti kehitys on saman suuntainen kun tähän asti !


17 kommenttia:

 1. Kiva että unikoulu tepsii. Pidin typylleni melkein samassa iässä unikoulun. 2viikkoa siihen meni. Nyt nukkuu kiitettävästi yöt :) illalla nukkumaanmeno on tosin nyt melkoista taistelua..1-1,5h siihen menee. Toivottavasti völtyttä siltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja helpottavaa kuulla että muillakin on mennyt "näin kauan" kun tuntuu että monilla auttaa viikossa :) Oih, tsemppiä iltoihin !

   Poista
 2. Millon meinasit aloittaa tutista vierottamisen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä en ole vielä miettinyt, varmaan mahdollisimman pian kun ollaan saatu unihommat kuntoon ensin :)

   Poista
 3. Mitä tuo "tassuttelu" tarkoittaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienen kädestä pidetään hellän tiukasti kiinni ja näin rauhoitellaan, näin mä sen olen ymmärtänyt :)

   Poista
  2. Unikoulun yhteydessä tassuttelu tarkoittaa sitä, että kättä pidetään hellästi mutta "tiukasti" lapsen selän tai vaikka pyllyn päällä ja silitetään. Näin lapsi rauhoittuu vanhemman ns. "tassun" alle.

   Poista
 4. Hienoa että unikoulu on tuottanut tuloksia! Meillä kaksi vanhempaa lasta ovat vaatinet jossain vaiheessa unikoulutuksen ja se on ollut yhtä tuskaa. Kolmonen sen sijaan on paljon parempi nukkuja ja hänen kanssaan illat ja yöt ovat olleet ihmeen helppoja. Ikää tosin on vasta 8kk, joten pidän sormia ristissä että näin olisi myös jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi olla onnellinen että jaksoi aloittaa, muuten vieläkin mentäisiin vanhalla kaavalla :) tuskin nuo unikoulut koskaan ihan helpolla menee, mutta pidetään peukkuja että teidän kolmonen ei näitä touhuja tarvitse !

   Poista
 5. Mekin alotettiin eilen Eetulle unikoulu. Tuntuu jotenki karseelta kuunnella sitä huutoa, kun tietää että tissillä rauhoittuisi ainakin hetkeksi. Eetu teki myös tuota pinnasängyssä pystyyn nousemista ja joutu useaan otteeseen laittamaan makuuasentoon takasin. En haluu, että katkonaiset yöt jatkuu ikuisuuden, joten ei auta kun yrittää sinnikkäästi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimeomaan, mutta täytyy vaan pitää mielessä että se on myös lapsen hyväksi että ne yöt saa rauhoitettua :) sitä mä koitin itelleni hokea ekoina huuto iltoina. Tsemppiä Tiina teille unikouluiluun <3

   Poista
 6. Päädyinpä viimein tänne lukijaksi vaikka satunnaisesti olen blogissasi vieraillutkin. :)

  Tosi mukavasti on teillä mennyt unikoulu, meillä koitettiin samaa taktiikkaa esikoisen kanssa joka oli huono nukkuja, en sitten tiedä oliko taktiikkamme huono koska ei tuottanut toivottua tulosta, viikko jaksettiin huutavaa lasta ja sitten luovutettiin, no sitten esikoinen nukkuikin vieressäni lähes 4-vuotiaaksi saakka...
  Tämä pienempi neiti on taas ihan eri maata, koko ajan tosin on pelko milloin mennään unissa rytinällä alaspäin mutta Isla meillä on nukkunut noin puoli vuotiaasta ilman syöttöjä oisin, rauhoittui tutilla takaisin unille ja nykyään kohta 8kk nukkuu lähes joka yö heräämättä omassa sängyssään, nyt viimeisimpänä on oppinut nukahtamaan ilman tissiä, annan rintaa iltaisin sohvalla ja siirrän Islan makkariin hereillä ollesaan ja nukutan hänet meidän sänkyyn josta siirrän sitten omaan sänkyyn kun on nukahtanut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit lukijaksi asti ja tosiaan toivottavasti pääset pian treffeillekin mukaan :)

   Ouh, juuri tolta koitetaan välttyä kun oon katsonut vierestä kun omat pikkuveljet pyyhältää vielä kouluiässäkin porukoiden väliin nukkumaan :D Mutta joskus se vaan menee niin jos lapsella on uniongelmia ! Kiva juttu että kakkonen ei oo samanlailla kärsinyt huonoista unista ! Nauttikaa kokonaisista öistä ja toivotaan että ne on teilläkin ihan pysyvä juttu !

   Poista
 7. Tsemppiä unikouluun! Meillä meni viimeksi n.viikko kunnes alettiin nukkua täysiä öitä :) Seuraavat huudot olikin sitten tutin vierotuksen kanssa, huh onneksi nekin on jo ohi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meillä edelleen vähän vaihtelee yöt. Joskus neiti edelleenkin herää, mutta nukahtaa kuitenkin ilman huutoa suht nopeasti :) Saa nähdä milloin kokonaiset yöt saapuu pysyvästi.. en vielä edes uskalla ajatella mitään tutin vieroituksia :D

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3